Upplyst och Genomlyst - en blogg om röntgensjuksköterskestudier

2014-06-23
17:15:00

Högskolornas kamp! Typ. Något smått försenad...

När jag startade denna finfina blogg så var det enda kravet jag hade på mig själv att det inte skulle bli ett krav i sig att skriva i den. Blir det något jag måste göra så blir det inge roligt och i längden inga bra inlägg heller tro jag. Och kvantitet var inget jag var ute efter heller med denna blogg.

 

Därav tystnaden under ett par månader, det braiga är ju dock att allt som hållt mig upptagen har med universitet att göra och därmed kommer ni snart få ta del av det! Kurser vi haft denna termin är: Sjukdomslära, läkemedelsberäkning och farmakologi, specifik omvårdad, vfu kurs samt röntgendiagnostik. Tro mig, det finns mycket att berätta om!

 

Men nu till vad titeln antyder, en kamp mellan högskolorna jag studerat vid tidigare!

Eller kamp vettja förresten inte om det blir...

 

Men vi vill se dem slås! Skriker ni. Blod ska det vara! Nix säger jag. Jag har blivit så diplomatisk och förnuftig med tiden. Blod vill jag bara ha när jag sätter PVK (fast inte för mycket...jobbigt att byta kläder).

 

För det är så det är. Man kan ha lite upprörda känslor om något ett tag men med tiden bleknar dem för att man till slut knappt kommer ihåg vad det var man var upprörd över.

 

Lite så känns det som att det var med Sophiahemmet. Jag vet att det var mycket jag inte gillade där och då men egentligen var det ju utbildningen i sig som inte passade mig och hur mycket det spelade in i mitt helthetsintryck av skolan i sig är svårt att säga.

 

Den största skillnaden mellan SHH och KI är självklart deras storlek. KI är Sveriges största medicinska universitet, SHH är helt och håller fokuserat på omvårdnadsvetenskapen och sjuksköterskeprogrammet. Men eftersom jag bytte från SHH till röntgensjuksköterskeprogrammet på KI, ett mycket mindre program, så är det inte så lätt som att säga att SHH är en liten högskola med dem fördelar man skulle kunna förvänta sig från det. För dem är inte små, inte när dem tar in ca 100st grundnivå studenter varje termin och då har vi alltså inte räknat in alla deras andra fristående kurser och program på avancerad nivå.

 

Största skillnaden mot KI är ju att eftersom sjuksköterskeprogrammet vid SHH är så mycket större än röntgensjuksköterskeprogrammet att man blir mera en i mängden i SHH. Vissa trivs i anonymiteten men jag har nog alltid haft svårt med det, gillar att kunna lära känna mina lärare så man kan skämta med dem i alla fall. Men detta är mera en skillnade mellan de olika utbildningarna tror jag dock. Vi har haft ett par kurser på KI som andra institutioner än vår egen gjort och genast märks det att man bara är en student bland alla andra.

 

Första veckan på KI så kunde man komma upp till vår studieadministratör och hon kunde redan mitt namn. Det blir liksom lättare att ta upp saker då om man inte först måste säga vem man är varje gång...

 

 

Om vi tittar lite mera specifikt på vissa teman som ska läras ut på båda programmen så kommer detta fram:

 

Sophiahemmet lärde ut ordentligt om vad vetenskap är och hur man kan känna igen en vetenskaplig artikel samt hur referenser ska skrivas redan i termin 1. Väldigt grundläggande saker men viktiga saker som ger en förståelse för vetenskapen. KI har missat lite av detta, dem introducerade oss till vårt huvudämne bra och vad man kan forska på inom det men missade grunden, som är gemensam för alla högskoleämnen. Men KI har helt missat att ge någon strukturerad undervisning i hur man skriver referenser vilket blivit ett stort stressmoment för många studenter i senare kurser med lärare som utgår ifrån att vi kan skriva referenser i våra uppgifter. Dock har KI precist helt gjort om deras kurs i vetenskaplig metod och spritt ut den under alla terminer så att allt inte kommer på en gång som det gjorde förrut. Jag tror det är ett bra koncept. Nybörjar studenter tror oftast det är tråkigt så en 1hp kurs varje termin fram till typ termin 4 eller 5 tror jag är alldeles lagom. Bara dem får kläm på vad exakt som behöver ingå i varje kurs...

 

Båda högskolorna var dock bra på att undervisa i hur man ska söka efter artiklar vilket är super viktigt att få lära sig tidigt och bli van med så att man inte har detta är lära sig också när det är dags för större uppsatser och inte minst C uppsatsen.

 

Det sista jag tänkte ta upp är anatomi och fysiologi undervisningen. Det bästa med SHH var nog deras seminarien där man i grupp skulle förbereda ett ämne och presentera det för resten av klassen. Jag var extremt negativ till dessa ibörjan, kanske igenom alla till och med tyvärr, men oj vad mycket jag lärde mig har jag insett i efterhand! Dessutom lärde jag mig att jag lär mig mycket djupare när jag får förklara och hjälpa andra att lära sig. När det gäller föreläsningarna så uppleve jag Kis i regel som bättre och mer ingående men det kan vara lätt att lura sig här lite tror jag.

 

Som röntgensjuksköterska är det mycket viktigt att kunna sin anatomi och den latinska terminologin, något som kan upplevas som svårt med otroligt mycket nya ord och därmed kan man nog lätt stirra sig lite blind på dem och tro att KI har en högre nivå än SHH. Sjuksköterskor skulle säkert inte må dåligt över bättre latinska kunskaper inom anatomin men för dem är det viktigare med andra saker, som den mera övergripande fysiologin. Något som också SHH fokuserade på. Det var mycket snack om HPA axeln (handlar om hormoner som frisätts vid stress och hur deras insöndring i kroppen regleras, typ) något som jag inte ens kan minnas att det nämndes på KI...

 

 

Mycket mer kan jag inte komma på nu...så då får det ju helt enkelt duga! Om ni vill ha något mer, skriv en kommentar gärna! Nu i sommar borde jag kunna vara mera aktiv...

 

Förhoppningsvis kommer jag snart börja gå igenom dem kurser vi hade termin 2, så kika tillbaka om några dagar för dem reflektionerna!